Portfolio

ProductieCollectief brengt cultuur in uitvoering. Wij zijn geen ingewikkeld projectbureau met dure overheadkosten. Wij zijn gewoon onszelf: Een collectief van uitvoerend producenten. Onze individuele ervaring, expertise en netwerk versterkt onze gezamenlijke chemie binnen de culturele sector en we hebben de jarenlange ervaring waar je naar op zoek bent. Naast matchmaker zijn we sparringpartner, adviseur en coach waarbij we onze expertise, ervaring en netwerk inzetten. De afgelopen jaren werkten wij al naast, met en voor elkaar bij kleine en grote projecten in binnen- en buitenland. We houden van aanpakken. Hieronder een greep uit de projecten waar ProductieCollectief op dit moment bij betrokken is of recent bij betrokken is geweest.

ProductieCollectief

Sinds 2015 hebben wij, Janneke den Engelsen en Djoere de Jong, de krachten gebundeld in ProductieCollectief. Steeds meer opdrachtgevers ontdekken de meerwaarde van onze aanpak en de kracht van ons collectief van productieleiders. We denken graag vanuit partnerships met oog voor elkaars belangen en waarden. Talent- en organisatieontwikkeling vinden wij belangrijk, zowel voor onze opdrachtgevers als voor onze collega’s uit de poule. We streven duurzame relaties na met de organisaties en mensen waarmee we werken, werken business to business. We delen graag onze passie voor cultuur, zijn gedreven, betrokken, doelgericht, flexibel en bieden steeds inzet op maat. Ons trackrecord bewijst dat onze aanpak werkt!

Fotograaf: Perla van Kessel

The Book of Water – doubleA (Michel van der Aa)

In The Book of Water, gebaseerd op Max Frisch’ novelle De mens treedt op in het Holoceen, regent het voortdurend. Hoofdfiguur Geiser raakt door de aanhoudende regen en overstromingen steeds meer afgezonderd van de buitenwereld. Niet alleen zijn omgeving bezwijkt onder de stortbuien die het landschap teisteren, ook zijn geheugen brokkelt af. In Van der Aa’s nieuwe muziektheaterproductie voor acteur, strijkkwartet en film worden opnieuw alle barrières doorbroken.

Fotograaf: Andrea Avezzù / La Biennale di Venezia

Fun & Games – Rudolphi Producties

Fun and Games vormt het eerste deel van een dertig jaar durend drieluik over de liefde anno nu. Makers Tarik Moree, Laura De Geest en Daniël ‘t Hoen gaan elke tien jaar opnieuw op zoek naar het antwoord op dezelfde vraag: wat is liefde? In dit nieuw geschreven stuk treden de acteurs al vechtend in de voetsporen van hun illustere voorgangers Martha & George uit Who’s afraid of Virginia Woolf.

Fotograaf: Bas de Brouwer

Het Debuut – Rudolphi Producties

Inmiddels niet meer weg te denken uit het theaterlandschap: Het Debuut. Jonge theatermakers die met lef en scherpzinnigheid hun werk tonen onder de vleugels van Rudolphi Producties. Het Debuut is volgens de Volkskrant “een van de beter bewaarde geheimen van het Nederlandse theater”. Rudolphi Producties selecteert de meest aansprekende korte voorstellingen van dit moment, waarin jonge theatermakers met lef en scherpzinnigheid hun vakmanschap tonen. In een avontuurlijke avond, waarin je drie verschillende voorstellingen voorgeschoteld krijgt, nemen de makers je mee in hun belevingswereld. Ze raken je, vertederen, verontrusten en roepen je bij de les.

Fotograaf:

Gala van het Nederlands Theater

Ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival worden jaarlijks tijdens het Gala van het Nederlands Theater de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or voor de beste acteur en actrice. Een feestelijke avond waarin de theatersector in het zonnetje wordt gezet en wordt bezongen met een gezonde dosis humor. De avond knalt eruit met een groot feest op het podium van Internationaal Theater Amsterdam.

Fotograaf: Anna van Kooij

Damon Albarn: Symphonic Loops | Koninklijk Concertgebouw Orkest

Het Koninklijk Concertgebouworkest slaat een nieuwe weg in met de buitengewoon veelzijdige singer-songwriter en allround musicus Damon Albarn. In nauwe samenwerking met Pierre Audi, creatief partner van het orkest, en dirigent André de Ridder presenteert het Concertgebouworkest een programma waarin allerlei aspecten van Albarns eclectische muzikale universum aan bod komen. Een opwindend grenzeloos muziekavontuur in de theatrale ruimte van de Gashouder met musici onder wie Afel Bocoum, Mamadou Diabaté, Mélissa Hié en Ophélia Hié.

Fotograaf: Derek Bremner

Volim Te – Bellevue Producties

In een mix van sciencefiction en psychologisch drama poogt toneelschrijver Vera Morina thema’s als oorlog en rouw behapbaar te maken. Op een regenachtige nacht in Amsterdam besluit de zwangere Ena dat de geschiedenis moet stoppen. Alles wat haar in huis herinnert aan haar Bosnische verleden stopt ze in een vuilniszak. Ze zet de zak op straat. Even later staat een man in haar woonkamer die ze 27 jaar geleden voor het laatst zag. Volim te is een voorstelling over identiteit, familie en een kosmische Apocalyps, tegen de achtergrond van de oorlog in voormalig Joegoslavië.

Fotograaf: Benning & Gladkova

Dagen van Rijst – Rudolphi Producties

Bodil groeide op in een nieuwbouwflat in de Amsterdamse wijk Osdorp. Bij het leegruimen van de flat wordt ze niet alleen geconfronteerd met oude familiefoto’s en herinneringen aan wilde feestjes, maar stuit ze ook op verloren gewaande Chinese tradities. Zitten die ook in haar? In Dagen van Rijst blikt Bodil terug op haar bijzondere jeugd. Ze trekt een lijn naar het heden en vraagt zich af wat er in de huidige tijd van haar wordt verwacht. Vol humor en tragiek wekt zij haar familie tot leven.

Fotograaf: Diederick Bulstra

GRANM’MA – ROSE Stories & Wensley Piqué

Daar zit ze dan, moederziel alleen. Contact is er hooguit via een vergeeld fotoboek met foto’s van vroeger, waarmee herinneringen van haar man, kind en kleinkinderen weer even levensecht lijken te worden. Maar zodra de platenspeler met muziek van vroeger draait, weet granm’ma je, ongeacht haar hoge leeftijd, nog altijd met een lach subtiel te verleiden. Met ingetogen poppenspel, geeft Wensley Piqué een intiem en liefdevol kijkje in de laatste dagen van zijn oma, in al haar eenzaamheid en levenslust. Een persoonlijk en tegelijkertijd universeel verhaal van maatschappelijke waarde.

Fotograaf: Mark Bolk

Vreemdgangers – Bellevue Producties

Jesse en Tamara - een jaar geleden kwam er een abrupt einde aan hun heimelijke affaire. Het waarom is nooit helemaal uitgesproken. Nu Jesse single is, zoekt Tamara toch weer toenadering. Ze wil dingen uitpraten, zodat ze verder kunnen. Maar verder betekent voor Tamara iets anders dan voor Jesse. En oh ja, dan is er nog Jesse’s (inmiddels ex-)vriendin die overal achterkwam, maar niet wil worden gezien als een bedrogen vrouw. Precies door niet te doen wat hoort en wat er van hen verwacht wordt, ervaren alle drie een vrijheid die hen zowel opluchting als kopzorgen bezorgt.

Fotograaf: Casper Koster

WRAK – ROSE Stories & Toneelgroep Oostpool

Fadua El Akchaoui, bekend van de hitvoorstelling Melk & Dadels en van de bioscoopfilm Meskina, neemt je in haar allereerste soloshow mee op een roadtrip door haar leven. In diverse flashbacks belandt ze onder andere in de grijze Opel Rekord van haar vader op weg naar Marokko, waarbij verdwalen een zekerheid is. En wat te denken van die foute groene pooierbak waar haar eerste vriendje mee kwam aanrijden? Via auto’s, klootzakken en onzekerheden gaat ze in deze humoristische ‘coming-of-age’, onder regie van Daria Bukvi?, op zoek naar zichzelf.

Fotograaf: Mark Bolk

Flamenco Biënnale

De Flamenco Biënnale Nederland is een internationaal podiumkunstenfestival met als kloppend hart een van Europa’s oudste kunstvormen, de flamenco. Het signaleert sinds 2006 de nieuwste ontwikkelingen in het genre en biedt een staalkaart van hedendaagse flamencokunst, met voorstellingen en concerten waarin de traditie spannende allianties en kruisbestuivingen aangaat met eigentijdse dans en muziek, jazz, klassiek, barok en oosterse muziek.

Fotograaf:

Show must go on – Rudolphi Producties & Stephanie Louwrier

In een wereld waarin niets meer zeker is heeft de mensheid perspectief nodig. Als een losgeslagen Messias zal Stephanie deze taak op zich nemen. Het publiek vermaken, ophitsen, troost bieden en de magie van theater doen laten herleven is haar grootste prioriteit. Dit doet Louwrier in haar eigen authentieke stijl: energiek, brutaal, muzikaal, humoristisch en kwetsbaar. In deze performance vol motivational speeches en muzikale hoogtepunten geeft Stephanie haar publiek weer perspectief. Ze predikt, flirt, zingt en biedt troost. Show must go on geeft doorzetten een nieuwe betekenis.

Fotograaf:

Kaap Liefde – Raymi Sambo Maakt

Astrid boekt een reis naar een Afrikaans land. Haar oog valt op de veel jongere Kofi. Ze worden verliefd en verhuizen naar Nederland. Het geluk lijkt hen toe te lachen, ze krijgen een tweeling maar Kofi kan niet aarden in zijn nieuwe omgeving. Wanneer Astrid verliefd wordt op een collega, is er geen plek meer voor Kofi in haar leven. Kofi voelt zich machteloos en op een dag haalt hij de kinderen van het schoolplein en vertrekt. Astrid reist met een op sensatiebeluste televisieploeg naar zijn geboortedorp. De klopjacht op Kofi begint. Een scripted reality over liefde, (on)macht en wraak.

Fotograaf: Les Adu

Upload – doubleA (Michel van der Aa)

Over niet al te lange tijd is het mogelijk onze herinneringen en ervaringen over te zetten naar een artificieel brein. Zo blijven we bestaan, voor altijd aanwezig in de levens van onze gelief­den. In de opera Upload ondergaat een man dit proces. In de laatste stap geeft hij zijn fysieke lichaam op en komt hij als upload thuis bij zijn dochter. Zij probeert hem te begrijpen. Waarom heeft hij dit gedaan? Is hij nog dezelfde? Lukt het hen om zo verder te leven?

Fotograaf: Michel van der Aa

Het Debuut – Rudolphi Producties

Inmiddels niet meer weg te denken uit het theaterlandschap: Het Debuut. Jonge theatermakers die met lef en scherpzinnigheid hun werk tonen onder de vleugels van Rudolphi Producties. Dit jaar werd My dinner with… geselecteerd van Tarik Moree, Tim Olivier Somer en Pepijn Korfage die Tim vervangt tijdens een aantal optredens in deze tournee. Op reflecterende wijze doen Tarik Moree (1996) en Tim Olivier Somer (1993) een poging een afspiegeling van het huidige theaterlandschap te creëren. In My dinner with... werkten zij aan iedere scène met 15 verschillende regisseurs.

Fotograaf: Jochem Jurgens

Een vrouw blijft thuis – Bellevue Producties

Een vrouw blijft thuis is het theaterdebuut van schrijfster Nina Polak. Het is een intiem stuk over de familieband tussen een weduwe en haar stiefdochter. Met name het verschil in denkbeelden tussen de moeder, die alles bekijkt vanachter haar psychologische bril, en de kunstzinnige dochter, die meer geeft om het klimaat en de ambitie om middelmatigheid te ontstijgen, komen mooi tot uiting in dit toneelduet. Wat volgt is een dans tussen de twee generaties die elkaar op elk vlak de maat nemen en niet langer onder hun eigen gevoelige relatie uitkomen.

Fotograaf: Bart Grietens

Aus LICHT – Holland Festival

In 2019 wordt tijdens een drie dagen durende marathon een substantieel deel van de cyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen uitgevoerd. Uit de 29 uur muzikaal materiaal van LICHT wordt een voorstelling van 15 uur gemaakt. In aus LICHT komt het volledige klankuniversum van Stockhausens LICHT terug. De drie concerten zijn afzonderlijk te beluisteren. Nog nooit eerder in de geschiedenis zijn zulke grote delen van LICHT opgevoerd. De uniciteit en de grootte van dit project maakt het een opera/muziektheaterproject van wereldformaat.

Fotograaf: Thonik

Geld voor Goud – Bellevue Producties

Toneelschrijver Yücel Kopal opende midden in de hectiek van de kredietcrisis een goudinkoop-winkel in een migrantenwijk van Nijmegen. Veel culturen vonden de weg naar zijn winkel, en waren gewend om goud opzij te zetten in moeilijkere tijden. Al snel ontstond er een warme band met zijn klandizie en de toko groeide uit tot dé lokale hang-out. Samen met elk goudstuk belandde ook ieders wel en wee op de toonbank. De verhalen die hem het meest bijbleven bewerkt hij tot deze glansnieuwe Bellevue Lunchtheatervoorstelling, in regie van Jan Hulst en Kasper Tarenskeen.

Fotograaf: Lisa Schamlé

La Tendre Guerre – Rudolphi Producties & Theater Bellevue

Over het liefdesleven van twintigers anno 2020. De tijd dat je trouwt met iemand uit het dorp en met gezonde tegenzin een weg baant naar het einde van je leven is voorbij. Zonder het kapot te relativeren proberen Tarik Moree, Laura de Geest en Daniël ’t Hoen gehoor te geven aan alle krachten waaraan het liefdesleven van een twintiger anno 2020 onderhevig is. Van de eigen over-analyse tot de eindeloze mogelijkheden van Tinder, Grinder, Happen, happy singles, ongelukkige monogamie, falende polygamie, driehoeksverhoudingen, affaires en platonische relaties.

Fotograaf: -