Portfolio

ProductieCollectief brengt jouw cultuur in uitvoering. Wij zijn geen ingewikkeld projectbureau met dure overheadkosten. Wij zijn gewoon onszelf: Een collectief van uitvoerend producenten. Onze individuele ervaring, expertise en netwerk versterkt onze gezamenlijke chemie binnen de culturele sector en we hebben de jarenlange ervaring waar je naar op zoek bent. De afgelopen jaren werkten wij al naast, met en voor elkaar bij kleine en grote projecten in binnen- en buitenland. We houden van aanpakken. Pas op: Ons enthousiasme en gedrevenheid is besmettelijk. Hieronder een greep uit de projecten waar ProductieCollectief op dit moment bij betrokken is of recent bij betrokken is geweest.

Het Verbrande Huis – Rudolphi Producties

Bodil komt al haar hele leven in Paramaribo, de stad waar haar vader opgroeide. Ze bezocht zijn geboortehuis aan de Zwartenhovenbrugstraat ontelbare keren. In het huis kookten haar tantes de heerlijkste gerechten. Samen dansten ze op muziek van Lieve Hugo, terwijl ze beneden in ‘de winkel’ klanten te woord stonden. Maar in de nacht van 14 oktober 2012 brandde het huis, onder het toeziend oog van haar familie, tot de grond toe af. Het enige dat restte was de drempel. In één klap was meer dan een eeuw geschiedenis in rook opgegaan.

Fotograaf: Michiel Voet

Openluchtconcert – Splendor

In september bestaat Splendor vijf jaar en dat willen ze vieren met hun leden, vrienden, de eilandbewoners en alle muziekliefhebbers. Drie dagen lang klinkt er muziek dwars door alle stijlen heen. Op 22 september komen ’s avonds alle stijlen van Splendor aan bod in een openluchtconcert met in totaal meer dan 50 musici. Op het programma: een vergeten juweel uit de geschiedenis van de barokopera, maar ook de zomerfestivalhit ‘Dolly Parton’. En iets eigenzinnigs met David Dramm, countrymuziek en Burt Bacharach.

Fotograaf: Splendor

The bridges of Madison County – Opus One

The bridges of Madison County vertelt over de korte maar hevige romance tussen de huismoeder Francesca en de rondreizende fotograaf Robert. Het zet hun beider wereld volledig op z’n kop. De Italiaanse Francesca is door haar huwelijk terechtgekomen op het Amerikaanse platteland in Madison County, waar zij een weinig opwindend bestaan leidt. Per toeval leert ze Robert kennen en komt voor een moeilijke keuze te staan: meegaan met de man van haar dromen of kiezen voor haar gezin.

Fotograaf: Bob Bronshoff

Diverse producties – Holland Festival

Holland Festival is het grootste internationale podiumkunsten festival van Nederland. Elk jaar in juni toont het festival op een groot aantal locaties in Amsterdam alle disciplines binnen de podiumkunsten: theater, muziek, dans, muziektheater en diverse interdisciplinaire vormen, waarbij bewust wordt gezocht naar aansluiting bij andere genres, zoals beeldende kunst, digitale kunst en film. Holland Festival zorgt voor onvergetelijke ervaringen, en toont via de verbeelding van de kunstenaars een glimp van wat of hoe de wereld is en zou kunnen zijn.

Fotograaf: Thonik

Bloos – Marte Boneschansker

Bloos, een audioperformance over intimiteit. Gelegen in eenpersoonsbedden luistert het publiek in de buitenlucht naar verhalen van vrouwen tussen de 10 en de 100 over sensualiteit en verlangen. Bloos gaat over datgene waar we het niet over hebben. Niet over welk standje en welk speeltje je fijn vindt, maar over wat je voelt en hoe je je voelt. Over seksualiteit in het dagelijks leven, over sensuele pleziertjes zoals een hand in een zak met rijst of het eten van een groot stuk rood vlees. Bloos is lichamelijk, sensueel, open: een kijkje in de aller-intiemste delen van een vrouwelijk leven.

Fotograaf: Zuzanna Loch

Beneatha’s Place – Well Made Productions

Beneatha’s Place is een voorstelling over toekomstbeelden, hemelhoge ambitie en het verlies van je grote liefde. Over je plek moeten vinden in een verdeelde wereld, en over de geschiedenis die je met je meedraagt. Een voorstelling die het zwart-wit vraagstuk niet schuwt, maar omarmt en uitdaagt. Dit tweede deel van de trilogie over zwarte identiteit in een witte wereld maakt het persoonlijke politiek, en het politieke persoonlijk.

Fotograaf: Design Guys

Revolutie van de Mislukking – Rudolphi Producties / Stephanie Louwrier

Na een voorproefje op Oerol gaat Louwrier nu de theaters in, klaar om de Revolutie te ontketenen. In haar streven naar perfectie trapt ze om zich heen als een pitbullterrier on acid en is ze breekbaar als Bambi. 'Hoe tem je het beest in jezelf? Hoe dwing je jezelf te eten met mes en vork? Hoe begroet je de wereld als er net iemand is overleden? Wat doe je als je iemand zonder reden heel hard op zijn bek wilt slaan?
Waarom ga je bij iemand op schoot zitten zonder je voor te stellen?'

Fotograaf: Dim Balsem

Hip Hop Hoera – Frontaal in coproductie met Don’t Hit Mama

Hip Hop Hoera! is een productie van Frontaal Theaterbureau in samenwerking met Don’t Hit Mama. Deze humoristische hiphop voorstelling neemt kinderen van 4 tot en met 9 jaar mee in thema’s als ‘wie ben ik’, ’wie is die ander?’ en ‘waarom hoort hij wel bij een groepje en ikke niet?’. Een voorstelling over jezelf zijn, anders zijn en met elkaar zijn. Aan het einde gaan de kinderen de vloer op om lekker met de dansers te shaken en te grooven. De samples zijn voor de ouders een feest der herkenning en natuurlijk kidsproof gemaakt.

Fotograaf: Bowie Verschuuren

The Color Purple – Opus One

Beloond met drie Tony Awards vertelt The Color Purple de levensverhalen van drie zwarte vrouwen in het zuiden van Amerika in het begin van de twintigste eeuw. De musical is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alice Walker die hiervoor in 1983 een Pulitzer Prize won. In 1985 werd het boek verfilmd door Steven Spielberg met Whoopi Goldberg en Oprah Winfrey in de hoofdrollen. Op Broadway was The Color Purple een ongekend succes. Stichting Zonnehuis Muziektheater brengt deze voorstelling voor het eerst naar Nederland.

Fotograaf: Bob Bronshoff

Holy F – Rudolphi Producties & Waal en Wind

Feminisme is hip. Kranten staan er bol van, popsterren maken er liedjes over en elke maand verschijnt er wel een boek van iemand die claimt te weten wat vrouwen willen. Maar hoe staat het er nu werkelijk voor met de positie van de vrouw? In Holy F zoeken Sophie van Winden en Eva Marie de Waal het uit, elke avond live bijgestaan door schrijver en filosoof Simone van Saarloos.

Fotograaf: Moon Saris

Niet Meer Zonder Jou – Zina

Niet Meer Zonder Jou is een openbaar gesprek tussen een Turkse moeder, Havva Oral, en haar dochter, Nazmiye Oral, over dat waar vroeger in het gezin niet over gesproken werd. In deze indrukwekkende voorstelling, met live muziek van Seval Okay, is het publiek getuige van de schurende, huiveringwekkende, soms angstaanjagende, maar ook zo ontroerende en dierbare ontmoetingen tussen een lid van de traditionele moslim-gemeenschap en een meer vrijgevochten familielid.

Fotograaf: Cigdem Yuksel

Gouwe Pinda’s – Rudolphi Producties

De Indische zussen Nonni (79), Son (71) en Titi (75), slijten hun dagen in een serviceflat. Met hun bijbehorende gewoontes en ingesleten verhoudingen, leven ze onafscheidelijk van elkaar in een tropische cocon. Nonni komt al jaren niet buiten ‘Ik heb likdoorns, vandaar’, Son is ziekelijk afhankelijk van haar zussen en Titi gaat binnenkort trouwen met Andre, maar dan moet eerst zijn vrouw nog overlijden. Dan duikt er een boek op met foto’s uit hun jeugd in voormalig Nederlands Indië…Het verleden raakt op de schop en de verhouding tussen de zussen komt op scherp te staan.

Fotograaf: Noah Valentyn