Portfolio

ProductieCollectief brengt cultuur in uitvoering. Wij zijn geen ingewikkeld projectbureau met dure overheadkosten. Wij zijn gewoon onszelf: Een collectief van uitvoerend producenten. Onze individuele ervaring, expertise en netwerk versterkt onze gezamenlijke chemie binnen de culturele sector en we hebben de jarenlange ervaring waar je naar op zoek bent. Naast matchmaker zijn we sparringpartner, adviseur en coach waarbij we onze expertise, ervaring en netwerk inzetten. De afgelopen jaren werkten wij al naast, met en voor elkaar bij kleine en grote projecten in binnen- en buitenland. We houden van aanpakken. Hieronder een greep uit de projecten waar ProductieCollectief op dit moment bij betrokken is of recent bij betrokken is geweest.

Geld voor Goud – Bellevue Producties

Toneelschrijver Yücel Kopal opende midden in de hectiek van de kredietcrisis een goudinkoop-winkel in een migrantenwijk van Nijmegen. Veel culturen vonden de weg naar zijn winkel, en waren gewend om goud opzij te zetten in moeilijkere tijden. Al snel ontstond er een warme band met zijn klandizie en de toko groeide uit tot dé lokale hang-out. Samen met elk goudstuk belandde ook ieders wel en wee op de toonbank. De verhalen die hem het meest bijbleven bewerkt hij tot deze glansnieuwe Bellevue Lunchtheatervoorstelling, in regie van Jan Hulst en Kasper Tarenskeen.

Fotograaf: Lisa Schamlé

La Tendre Guerre – Rudolphi Producties & Theater Bellevue

Over het liefdesleven van twintigers anno 2020. De tijd dat je trouwt met iemand uit het dorp en met gezonde tegenzin een weg baant naar het einde van je leven is voorbij. Zonder het kapot te relativeren proberen Tarik Moree, Laura de Geest en Daniël ’t Hoen gehoor te geven aan alle krachten waaraan het liefdesleven van een twintiger anno 2020 onderhevig is. Van de eigen over-analyse tot de eindeloze mogelijkheden van Tinder, Grinder, Happen, happy singles, ongelukkige monogamie, falende polygamie, driehoeksverhoudingen, affaires en platonische relaties.

Fotograaf: -

Upload – doubleA (Michel van der Aa)

Over niet al te lange tijd is het mogelijk onze herinneringen en ervaringen over te zetten naar een artificieel brein. Zo blijven we bestaan, voor altijd aanwezig in de levens van onze gelief­den. In de opera Upload ondergaat een man dit proces. In de laatste stap geeft hij zijn fysieke lichaam op en komt hij als upload thuis bij zijn dochter. Zij probeert hem te begrijpen. Waarom heeft hij dit gedaan? Is hij nog dezelfde? Lukt het hen om zo verder te leven?

Fotograaf: Michel van der Aa

Mama Marlène – Rudolphi Producties

Twee actrices doen auditie voor de rol van hun leven: Marlene Dietrich: Ubervrouw, femme fatale, oermoeder, wereldverbeteraar én feministisch boegbeeld. Was ze alleskunner of gewoon erg goed in het creëren van haar eigen mythe? Eva Marie de Waal en Sophie van Winden belichten Marlene van alle kanten aan de hand van scenes met haar dochter Maria Riva.

Fotograaf: Miek Uittenhout

Desiree – Magne van den Berg & Rudolphi Producties

Een man woont alleen in het huis van zijn overleden moeder, tussen al haar oude spullen. Hij is in de rouw en heeft besloten niet langer deel te nemen aan de maatschappij. Zijn geslaagde jongere broer zoekt hem met vervelende regelmaat op. Ondanks de afstand tussen de twee proberen de mannen nader tot elkaar te komen. Op een dag staat de geslaagde jongste broer met zijn nieuwe vrouw in de deuropening. Haar naam is Desiree. De vurig gewenste.

Fotograaf: Caroline Bijl

De Suriname Monologen – Stichting Julius Leeft!

De Grote Suriname Tentoonstelling is opgezet als een meerstemmige biografie van Suriname. De Suriname Monologen geven speciale aandacht aan enkele hoofdpersonen uit de twintigste eeuw die een stempel hebben gedrukt op de geschiedenis. Tijdens de theatrale monologen staan we stil bij hun leven en de impact op het Suriname van vandaag.

Fotograaf: Roel Determeijer

Ik voel Amor – Bellevue Producties | Eva Line de Boer

Met een esthetisch vormgegeven clip hopen zanger Viggo en zijn vriendin / manager Kate op te vallen tussen alle webcam-content die het internet tijdens de lockdown heeft overspoeld. Kate blijft liever achter de schermen, dus casten ze de jonge influencer Liz als Viggo’s ‘Amor’. Drie personages met een eigen visie op authenticiteit en smaak gaan op zoek naar de beste vorm voor de potentiële Nederhop-hit ‘Ik voel Amor’. Ik voel Amor is een komische voorstelling over intimiteit in de anderhalvemeter-samenleving en jaloezie in al haar verschijningsvormen.

Fotograaf: Bas de Brouwer

Ode aan de minnares – Bellevue Producties | Linda Lugtenborg

Een autobiografische monoloog over kolkende lava, ware liefde en onbedwingbare aantrekkingskracht.
Linda Lugtenborg neemt u mee in haar juicy avonturen als the other woman.
Een tocht langs parkbankjes, hotels en pasgeverfde babykamers.

Fotograaf: Charlotte Apituley

Wees Onzichtbaar – Podium Mozaïek

Als vijfjarige jongen komt de Turks-Zaza Metin met zijn familie in de Bijlmermeer terecht. Hier dicteert een tirannieke vader het familieleven en moet Metin overleven volgens het spreekwoord ‘Wie geschoren wordt, moet stil zitten.’ Dit levert een innerlijke tweestrijd op, die zijn zelfbewustzijn wakker schudt. Langzaam groeit zijn eigenwaarde en komt hij in verzet. Het is een ‘coming of age’-verhaal dat een ongekend inkijkje biedt in de wereld van een (migranten)generatie opgroeiend tussen de roemruchte flats van Amsterdam Zuidoost.

Fotograaf: Geert Snoeijer

Gala van het Nederlands Theater

Ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival worden jaarlijks tijdens het Gala van het Nederlands Theater de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or voor de beste acteur en actrice. Een feestelijke avond waarin de theatersector in het zonnetje wordt gezet en wordt bezongen met een gezonde dosis humor. De avond knalt eruit met een groot feest op het podium van Internationaal Theater Amsterdam.

Fotograaf: Anna van Kooij

Aus LICHT – Holland Festival

In 2019 wordt tijdens een drie dagen durende marathon een substantieel deel van de cyclus LICHT van Karlheinz Stockhausen uitgevoerd. Uit de 29 uur muzikaal materiaal van LICHT wordt een voorstelling van 15 uur gemaakt. In aus LICHT komt het volledige klankuniversum van Stockhausens LICHT terug. De drie concerten zijn afzonderlijk te beluisteren. Nog nooit eerder in de geschiedenis zijn zulke grote delen van LICHT opgevoerd. De uniciteit en de grootte van dit project maakt het een opera/muziektheaterproject van wereldformaat.

Fotograaf: Thonik

Flamenco Biënnale

De Flamenco Biënnale Nederland laat van 18 januari t/m 10 februari 2019 tijdens de zevende editie de internationale hedendaagse flamencotop zien. Grote sterren en getalenteerde jonge makers zijn te horen en te zien in schouwburgen en concertzalen in 10 steden. Flamenco op het scherpst van de snede, ritmes die ontroeren, raken en ontregelen. Dát is de Flamenco Biënnale.

Fotograaf: Lopezlab